Toplumlarda yaşam standartlarını belirlemek ve bir plan üzerine hareket etmek gerekir. Devlete bağlı araştırma yapan birimler halkın yaşam şartları hakkında araştırma yapıp belirli standart bilgilerine ulaşmaya çalışır. Yoksulluk sınırı nedir derseniz, bu çeşit bir araştırmanın sonucu bu konuda size cevap verecektir.
Lüks olmamak kaydı ile sadece ihtiyaç olan ihtiyaçların karşılanabildiği şartlar araştırma konusu olmuştur. Bu tür bir araştırma, düşük yaşam standardı ve yoksulluk sınırı belirlemede etken olmuştur. Mutfak ve diğer birey ihtiyacı düşük maliyetlerle hesaplanır ve ortaya çıkan standartlar yoksulluk ve normal statü arasında bir çizgi oluşturur. Belirlenen rakamdan daha az gelire sahip olan insanlar ise yoksul olarak tanımlanır.
TÜİK Yoksulluk Sınırı
Ülkemizi ilgilendiren istatistik bilgileri ilgili kurum çalışmaları ile ortaya konur. TÜİK Yoksulluk sınırı böyle bir çalışmanın sonucunda ortaya çıkar ve insanlara fikir verir. Türkiye istatistik kurumu verileri çok kıymetlidir ve ülke çapında doğru bilgi kaynağı olarak itibar görür. Bu kurumun çalışmaları sayesinde;
- Enflasyon ölçümü
- Faiz hakkında ön bilgi edinme
- Büyüme rakamları
- İthalat ve ihracat öngörü ve rakamları
- Asgari ücret belirlemede kriter
- Bilgileri ortaya çıkar ve kullanılır.
Yapılan detaylı araştırma, bilgi edinme, anali ve istatistik çalışmaları kurumun çalışma sonuçlarını ortaya çıkarır. Devletin diğer kurumları hatta ülkenin tamamı bu bilgilerden faydalanır. Fakirlik sınırı belirleme konusunda yine bu analiz ve istatistik yöntemleri kullanılır.
Yoksulluk Sınırı Nasıl Düşer?
Halkın refahını sağlamak için yoksulluğun ortadan kaldırılması gerekir. Rakamlar düşerse alım gücü yükselir ve ülkede yoksul insan sayısı artar. Bunun için maaşların artması, enflasyonun düşmesi ve alım gücünün yükselmesi gerekir. Tüm dünyanın kritik bir süreçten geçtiği dönemde hem yoksulluk hem de açlık sınırı yükselmiş ve daha fazla insanı bu sınırlar içine çekmiştir
Sosyal devletin bu konuda alacağı ve alması gereken tedbirler ancak çözüm olabilir. Tarım ve hayvancılık başta olmak üzere üretime yapılan yatırımlar ürünlerin ucuzlamasına ve alım gücünün artmasına neden olacaktır. Bu çalışmayı yapamayan ülkelerde başta gıda tedariki olmak üzere daha büyük sorunlar yaşanacaktır.
Birçok kişi, ülkemizin gelişmekte olduğu ülkeler arasında bizi görüyor. Fakat ülkemizde fakir oranı, zengin oranlarına göre çok daha yüksek. Temel ihtiyaçların en alt düzeyde temin edilmesi bile fakir sayılmıyor. Bu yüzden yoksul olarak görülmüyor. Halbuki, kişinin arzu ettiği bir şeyi temel düzeyde de olsa gerçekleştiremiyor olması ve buna ekonomik nedenlerin engel olması fakirlik göstergesidir. Ülke insanımızın büyük çoğunluğu ne yazık ki istediği tatili, eşyayı, sağlık ve kültürel etkinliği elde edemiyor. Etmesi için çok yüksek bedeller ödemesi gerekiyor. Bunu da kısa bir bilgi olarak geçeyim.
Mevlüt Baki TAPAN