Gemilerdeki bütün mühendislik ekipmanlarının bakım ve işletmesinden sorumlu mühendise Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi deniliyor. Mürettabatın en önemli üyelerinden birisidir. Lisanslı denizci statüsünde çalışandır. Bazı durumlarda gemi kaptanı ile birlikte eşit görevler paylaşır.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü, alanında uzman mühendisler yetiştirmeyi amaçlar. Üniversitenin en kapsamlı bölümlerindendir.

Eğitim Süresi

4 yıllık lisans düzeyinde 8 yarı dönemlik eğitim süresi bulunur.

Meslekî Şart ve Staj Süreleri

4 yıllık lisans bölümünü bitirip gerekli belgeleri almanız durumunda “Uzak Yol Vardiya Zabiti” olabilirsiniz. Şayet gemi kaptanı olmak istiyorsanız bunun için lisans eğitimine ek olarak 12 ay staj yapmanız gerekli.

2 yıllık önlisans kapsamında güverte bölümü okursanız belli büyüklükteki gemilerde sadece çalışabiliyorsunuz. Bunu da ek dipnot olarak geçelim.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümünün Bulunduğu Üniversiteler

Ülkemizde bu bölümü okuyabileceğiniz birden fazla üniversite var. Taban puan sıralamasına göre bu üniversiteleri sıralayacak olursak, liste şü şekildedir;

  1. İstanbul Teknik Üniversitesi
  2. Dokuz Eylül Üniversitesi
  3. Karadeniz Teknik Üniversitesi
  4. Piri Reis Üniversitesi
  5. Ordu Üniversitesi
  6. Recep Tayip Erdoğan Üniversitesi
  7. Girne Üniversitesi (KKTC)
  8. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  9. İskenderun Teknik Üniversitesi

2020 verilerine göre Gemi Mühendisliği sitesinden faydalanılmıştır.

Yıldız Teknik Üniversitesinde Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Var mı?

Ne yazık ki bu bölüm YTÜ’de yok.

Taban Puanları

Puanlar birçok mühendislik bölümüne göre oldukça düşüktür.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi Maaşları

Çalıştığınız sektör ve firmaya göre değişiklik gösterir. Ancak genel itibarıyla 2020 / 2021 verilerine göre 2500 – 4500 Dolar arası maaş almaktadırlar. Uluslararası çapta faaliyet gösteren firmalarda çok daha yüksek maaş alabilirsiniz; 6000 – 10.000 Dolar.

İş Olanakları

Bölümden mezun olduktan sonra geniş bir sektörde iş bulma olanağınız var. Ancak %90 oranında gemilerde görev yapacağınızı belirtelim. Dünya genelinde binlerce dev boyutta gemi olduğunu ve bu gemilerin her biri sizin için potansiyel iş olduğunu unutmayın.

Yorumlama

İş bulma olana çok olan üniversite bölümüdür. Ancak şunu unutmamanız gerekiyor. Bu bölüm mezunları genelde gemilerde çalışır ve iş olanakları, mevcut yaşam imkanları üst seviyede zorludur. Çalışma şartları da oldukça zor ve ağırdır.

Birçok meslek uzmanı ve erbabı, gemilerde çalışma konusunda birkez daha düşünmeniz gerektiğini savunur. Her şeye ve bu tüm şartlara rağmen bu bölümü tercih etmek istiyorsanız kendinizi iyi geliştirmeniz gerektiğini de belirtelim.

Ayrıca “Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi, Deniz Ulaştırma ve İşletme, Deniz ve Liman İşletmeciliği, Denizcilik İşletmeleri Yönetimi” gibi bölümleri de tercih edebilirsiniz. Özellikle “Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Mühendisliği” Bölümünü de incelemenizi tavsiye ediyorum.