Dünyanın en çok konuşulan dilleri arasında yer alan ve bütün İslam aleminin temel kaynaklarının kaleme alındığı dil olan Arapça, dilbilgisi ve yapısal özelliği ile beraber tarih, kültür ve edebiyat bakımından da oldukça zengindir. Arapça üzerine oldukça geniş edebi, sanatsal ve akademik çalışma mevcuttur. Dolayısıyla kültürel bir iş alanı da bulunur. Oldukça yaygın ve çok tercih edilen diller arasındadır.
Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü de Arap Tarihi ve Kültürü başta olmak üzere Arap dilini konuşma, çevirme, edebi manada işleme üzerine kapsamlı akademik çalışmalar yürütür. Klasik ve Modern metinlerin okunması, incelenmesi, tercüme edilmesi bu bölüm aracılığı ile yapılır. Bu alanda ve Arapçanın önem arz ettiği alanlarda görev yapacak bireyleri yetiştirmek amacıyla özel faaliyet gösterir.
Yegane gayesi ise alanında profesyonel ve yetkin akademik personel yetiştirmektir. İleri düzey Arapça bilen, Klasik ve Modern Arap dilini ve metinlerini inceleyebilen kişileri yetiştirmeyi vizyon edinmiştir. Arapça odağında dil, edebiyat, tarih ve kültür eksenli dersler okutulur.
Eğitim Yılı
4 Yıllık Lisans statüsünde 8 yarıdönem eğitim verilir.
Dersler
- Okuma ve Yazılı Anlatım,
- Türkçe – Arapça Çeviri,
- Konuşma,
- Basın ve Ticaret Dili,
- Arap Ülkeleri Sosyo-Kültürel Yapısı,
- Modern Metinler,
- Klasik Arap Edebiyatı,
- Arap Ülkeleri ve Diyalektleri,
- Osmanlıca,
- Farsça,
- Dilbilgisi ve Uygulamaları,
- Modern Arap Edebiyatı
Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü İş Olanakları
Son dönemlerde yürütülen siyasi politika, ticari ilişkiler ve ülke coğrafyasının durumu, ek olarak tarihi birlikteliğimiz nedeniyle Arapça günümüzün en önemli dilleri arasındadır. Ülkemizde İngilizce’den sonra Almanca’nın yerini tutmuş ve artık 2 önemli yabancı dil olmuştur. Suriye, Irak vatandaşlarınn ülkemize sığınması, Arabistan ve Lübnan’dan gelen Arap turistler dilin önem kazanmasını sağlamıştır. Bu yüzden son zamanlarda birçok firmanın çağrı merkezi İngilizce ve Türkçe’ye ek olarak Arapça dilinde de hizmet vermektedir.
MEB’e bağlı birçok eğitim kurumunda Arapça Öğretmenliği yapılabilir. Ancak formasyon eğitimi almak ve KPSS’den yeterli puan ile atanabilmek temel koşuldur. Akademik anlamda üniversitelerde Arap dili ve edebiyatı üzerine çalışmalar yürütülebilir. Turizm, Ticaret, Çağrı Merkezi, Pazarlama vb. sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerde Arapça bilerek iş imkanı bulunabilir.