Dil 3 Puan türüyle öğrenci alan ve dört yıl eğitim süresi boyunca lisans programı kapsamında eğitim-öğretim sunan bölümdür.
Arapça Öğretmenliği Bölümünün Amacı: Arap diline dair okuma, yazma, sözlü iletişim becerilerini geliştirme üzerine eğitim-öğretim sunabilecek, dilbilgisi, Arap Dili ve Edebiyatı, Arapça, Türkçe çeviriler yapabilecek, Çağdaş Arap Toplumu gibi dilbilim ağırlıklı derslerde uzmanlaşabilecek ve bu alanda yeni öğrenciler yetiştirebilecek nitelikli öğretmenler yetiştirmek temel amaçtır.
Arapça Öğretmenliği Bölümünde Okutulan Başlıca Dersler
Arapça, Arap Edebiyatı ve Arapça – Türkçe / Türkçe – Arapça Çeviri dersleri başlıca okutulan dersler olup, Çağdaş Arap Toplumu, Dilbilim ve eğitim Bilimine Giriş ile Eğitim Psikolojisi gibi dersler okutulmaktadır. Ayrıca Türk Eğitim Tarihi, Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Özel Öğretim Yöntemleri ve Sınıf Yönetimi dersleri de formasyon dersleri olarak Arapça Öğretmenliği Bölümünde okutulmaktadır.
Arapça Öğretmenliği Bölümü Okumak ve Bu Mesleği İcra Etmek İçin Gereken Nitelikler
- İleri seviyede yazılı ve sözlü iletişim becerilerine sahip olmak gerekir.
- İyi hafıza, okuduğunu hemen anlayabilme yeteneğine sahip olmak önemlidir.
- Yabancı dil ve kültürlere ilgili, öğrenmeyi ve en önemlisi okumayı – öğretmeyi sevmesi gereklidir.
- Eğitim alanında gelişime açık, eğitimde kullanılan ve üretilen teknolojileri bilen, sabırlık ve öğretmekten zevk alan kimseler için ideal bir öğretmenlik bölümüdür. Ayrıca ekip çalışmasına, öğrencilerle eğitim – öğretim ortamında çalışabilmeye yatkın olmalıdır.
Arapça Öğretmenliği Bölümü İş Olanakları
İmam Hatip Liseleri başta olmak üzere birçok firma ve şirkette de çalışma imkânı bulunur. Arap camiası ve devletleriyle ticari, ekonomik işleri yürüten kurum, firma ve kuruluşlarda çalışabilinmektedir. Ayrıca Arapça ile ilgili iş yapan birçok özel firmada da iş bulmak mümkündür. Arapça Öğretmenliği Bölüm mezunları ayrıca bazı resmi bakanlıklarda da çalışabilmektedirler. Bu bakanlıklar şunlardır;
- Milli Eğitim Bakanlığı,
- Kültür ve Turizm Bakanlığı,
- Dışişleri Bakanlığı,
- Çalışma Bakanlığı,
- Ulaştırma Bakanlığı,
- Maliye Bakanlığı,
Bunların haricinde Diyanet İşleri Başkanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü de iş alanları arasındadır. Büyükelçilikler, konsolosluklar da tercüman, mütercim unvanıyla çalışabilecekleri alanlar arasında yer alır.
Arapça Öğretmenliği Bölümü mezunları yüksek lisans yaptıktan sonra Üniversitelerin Arap Dili ile ilgili bölümlerinde akademisyen olarak da görev yapabilmektedirler.
Eğitim Süresi: Bir yıl Arapça Hazırlık sınıfı dâhil toplam beş yıldır.
Maaşları: 2018 yılı için 3050 ve üzeri maaşla görev yapmaktadırlar.
KPSS – Atama Durumu: KPSS puanları 2018 yılı için bakıldığında düşük oranda 50 – 60 puan ile atanma olasılığı bulunmaktadır. Öyle ki, sınava girmek dahi kâfi gelmektedir.
Son yıllarda birçok öğretmenlik ve edebiyat mezunu yıllarda atanamayıp, ilgili veya alakasız farklı sektörlerde çalışmayı sürdürürken, Arapça Öğretmenliği Mezunları kolayca atanabilmektedir. Bu yüzden tercih edilebilecek en iyi, hatta tek öğretmenlik bölümü denilebilir. Almanca, İngilizce, Rusça gibi dillerin öğretmenlikleri ise her geçen yıl kapatılırcasına atamayı düşürmekte, puanları tavan yapmakta ve şartları zorlaştırılmaktadır.
Ancak 2023 ve sonrası dönemlerde şartların ne vaziyette olacağı meçhuldür. Bu durum da dikkate alınmalıdır. O yüzden geleceği düşünmekle beraber, aksi bir durumda iş olanaklarınızın aniden kapanabileceğini de bilmelisiniz. Dolayısıyla tek taraflı iş olanağını değil, aynı zamanda sevip, mutlu olacağınız iş ve bölümleri tercih etmeye özen göstermelisiniz.