Bahçe Bitkileri Bölümü, Ziraat Fakültesi bünyesinde faaliyet göstermektedir. Sebze – meyve yetiştirme ve ıslak etme, bağ yetiştirme ve ıslahı, süs bitkilerinin yetiştiriciliği ve ıslahı, hasat sonrasında fizyoloji gibi konular bu bölümde işlenmektedir. Ziraat Mühendisliği Bahçe Bitkileri alanında gerekli bilgi ve donanıma sahip uzman personel yetiştirmeyi amaçlar. Ülke tarım ve ekonomisine katkı sağlamak, ulusal sorunların çözümünde etkin rol almak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenir.
Bölümde ayrıca bazı araştırmalar da yürütülmektedir. Bu araştırmalar meyve ve sebzecilik, bağcılık, süs bitkileri gibi çeşitli alanlardadır. Akabinde DPT, Tübitak, ÇOMÜ BAP ve bazı özel şirket destekli programlarla koordineli faaliyetler yürütülüyor.
Bahçe Bitkileri Bölüm Mezunları ve İş Olanakları
Bölümden mezun olan öğrenciler Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Araştırma Enstitüleri başta olmak üzere birçok özel ve devlet kuruluşunda görev alabilmektedir. Ayrıca bankalarda, Tohum ve Tarımsal İlaçlama Şirketlerinde çalışabiliyor. Bahçe bitki ürünlerinin işlendiği fabrikalarda, ürün depolama ve korunması üzerine işlev gösteren şirketlerde de iş bulma imkanına sahipler. Yine çeşitli şirket ve kuruluşların kalite-kontrol ve araştırma-geliştirme laboratuvarlarında çalışabilirler.
Tüm bunlara ek olarak bu bölüm mezunları kendi işyerlerini de kurabilmektedir. Meyvecilik ve sebzecilikten mantar yetiştiriciliğine, bağcılıktan fidecilik ve seracılığa kadar geniş yelpazede iş sektörüne sahiptirler. Tohum ve gübre bayiliği, zirai ilaç ve tohum gibi birçok alanda kolaylıkla iş bulabilirler.
Bölümün Eğim Süresi
4 yıllık lisans düzeyinde eğitim verilmektedir. Bazı üniversiteler 1 yıl ek olarak İngilizce hazırlık talep edebilmektedir.
Bölüm Dersleri
Bahçe Bitkileri bölümünde okutulan bazı derslerin başında Bahçe ve Tarla Bitkileri, Bitki Üretimi ve Pazarlanması gibi dersler bulunuyor. Buna ek olarak okutulan ve başarıyla verilmesi gereken bazı dersler şunlardır;
- Matematik,
- Fizik,
- Jeoloji,
- Ekonomi,
- Tarımsal Ekoloji,
- Bitki Besleme,
- Tarım Ekonomisi,
- Toprak Bilgisi,
- Genel Bağcılık,
- Bahçe Bitkilerinin Islahı,
- Botanik,
- Meyve Yetiştirme İlkeleri,
- Bahçe bitkileri Fizyolojisi,
- Kimya,
8 yarıyılda tüm dersleri almak ve geçmek gerekiyor.
Yorumlama
Ülkemizde ne kadar tarım ve hayvancılık azalmış görünse de hâlâ dünyanın önde gelen tarım ülkeleri arasındayız. Ülkemizin her bölgesinde küçük – büyük ziraat yapılmaktadır. Ayrıca tarımsal alanlara ek olarak ülkenin artık dört bir köşesinde bitkicilik üzerine gelişmeler görüyoruz. Gübrecilik, bahçe bitkileri yetiştiriciliği ve seracılık başta olmak üzere fidancılık, botanik gelecekte önem arz edecek alanlar arasındadır. Hal böyle olunca bu bölüm mezunlarının iş olanakları da artış göstermektedır. Ayrıca toplumsal olarak bitki yetiştiriciliği ve çiçekçiliğe her geçen gün daha fazla önem veriyoruz. Dünyanın birçok ülkesinde artık botanik ve bitki yetiştiriciliği önemli bir bilim ve ziraat alanı kabul ediliyor.
Alanında uzman, yetenekli ve işini seven personele ülke ve dünya nezdinde ihtiyacımız var. Bu yüzden de bu bölüm mezunları geleceğimiz ve geleceğimizin tohumları. Şimdiden bölümü tercih edecek arkadaşlara başarılar dilerim. Bol şans diliyorum.