Fizyoterapi, doğumdan itibaren ya da sonrasında oluşan farklı sakatlıkların, rahatsızlık ve hastalıkların ses, ışık, ışın ve hareket metoduyla tedavi edilmesi, rahatsızlığın giderilmesidir. Spor yapılırken yaşanan kırılma, bükülme, ezilme ve benzeri sorunlarda, bel ağrısı, boyun ağrısı ve fıtığı, bel fıtığı, omurilik zedelenmesi, kısmi felç geçirme, el ve parmak hasarları Fizyoterapi alanına girer.
2 yıllık eğitim süreci bulunan önlisans bölümüdür. Fizyoterapi Bölümünden mezun olan kişilere “Fizyoterapi Teknikeri” unvanı verilir. Genellikle Fizyoterapi Teknikerleri, Fizyoterapi Uzmanı ile karıştırılmaktadır. Fakat her iki unvan da birbirinden farklıdır. Bu bölüm mezunları Fizyoterapi Teknikeri olarak göreve başlarlar.
Fizyoterapi Bölümü mezunlarının birçok sağlık kuruluşunda görev yapma olanağı bulunur. Önlisans KPSS oturumunda başarılı olan adaylar devlet kamu kuruluşlarında, hastane ve üniversitelerin hastanelerinde, iyileştirme merkezlerinde göre yapabilirken, KPSS şartı olmaksızın özel eğitim kutum ve hastanelerinde görev yapabilmektedir.
Fizyoterapi Bölümü Mezunlarının Maaş Ortalamaları
Fizyoterapi mezunları, 2018 verilerince kamuda memur statüsüyle tekniker sıfatı ve unvanı dâhilinde yaklaşık 2700 TL maaşla görev yapmaktadırlar. Hastanelerdeki döner sermaye, performans ve farklı gerekçelere bağlı olarak maaşlarda değişiklikler söz konusu olabilmektedir. Taban maaş aslında 1700 TL olup, diğer yan haklarla 2600 – 2700 dolayına maaş çıkmaktadır. Özel hastane ve kurumlarda ise bu maaş çok daha düşük olabilmektedir.
Fizyoterapi Bölüm Mezunlarının Yaptıkları İşler
Fizyoterapi Teknikerleri, hastanın fizik tedaviye hazırlanması, gerektiği durumda fizik tedavinin ilgili doktor veya Fizyoterapi uzmanına iletmesi ve onların direktifleri doğrultusunda uygulanması, Fizyoterapi cihazlarının ve aletlerinin hazırlanması, bakımlarının yapılması temel görevleri arasındadır.
DGS Durumu: DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile bu bölüm mezunlarının geçiş yapabilecekleri tek bir bölüm bulunmaktadır. Bu bölüm de Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü olarak nitelendirilir. Fizyoterapi Bölümüne göre (2 yıllık önlisans) Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü (4 yıllık Lisans) iş olanakları çok daha geniş ve fazladır ve Fizyoterapi Uzmanı unvanıyla görev yaparlar.
KPSS Durumu: Puan türü düşük olmasa da ataması diğer bölümlere nazaran daha fazladır. 80 üstü puan gerekmektedir.
Fizyoterapi Bölüm Unvanı
Fizyoterapi Bölümünden mezun olan mezunlar Fizyoterapi Teknikeri olarak unvan kazanırlar. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü mezunları ise Fizyoterapi Uzmanı (Fizyoterapist) unvanı kazanmaktadır.
Fizyoterapi Bölümünden mezun olup, Üniversitelerin ilgili eğitim-öğretim programlarına dâhil olarak sınav kazanmak şartıyla yüksek lisans eğitimine devam etme, bilim uzmanlığı, doktora, doçent ve profesör unvanlarıyla kariyer yapma şansı da bu bölüm mezunlarına özel sunulan imkânlar arasındadır.
Teknoloji, konfor düşkünlüğü ve sağlıksız gıda tüketiminin artışından dolayı gitgide hareketsizleşen daha az hareket eden toplumlar ve kültürler yaygınlaşmaktadır. Bu da birçok fizik rahatsızlığının ortaya çıkmasını ve bu mesleğe olan ihtiyacı artırmaktadır. Gelecekde gereksinimi en yüksek meslekler arasındadır.